RECEPT-CLUB

Receptek a BEHR füstölõ használatához

A BEHR füstölõ használatának egyik mottója, hogy az elkészítési módok, receptek, ízesítések száma végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt.

Ide a RECEPT-CLUB-ba gyûjtjük a recepteket. Az alapokat a FishMania stábjának a saját, már jólbevált receptjei adták. A listát folyamatosan bõvítjük, ide bárki saját receptje felkerülhet, ha szeretné másokkal megosztani.

Várjuk a recepteket e-mailen, postán. Kérjük, tüntessék fel nevüket, címüket, mivel a legjobb beérkező recepteket ajándékokkal díjazzuk.

email: info@fishmania.hu, postai cím: FishMania Kft. 1105 Budapest, Kõrösi Csoma út 43-51

Receptek:  
Mogyorós füstölt csuka Majonézes menyhal
Kakukkfüves pisztráng (vagy kősüllő) Füstölt lazacfilé
Füstölt pontypatkó fűszeresen Füstölt csirkeszárny, a la Gergő
Füstölt virsli készítése Füstölt karaj (Zsuzsa receptje)
Fûszeres füstölt afrikai harcsa Az Ön kedvenc receptjének a helye
Az Ön kedvenc receptjének a helye Az Ön kedvenc receptjének a helye
Az Ön kedvenc receptjének a helye Az Ön kedvenc receptjének a helye
Az Ön kedvenc receptjének a helye Az Ön kedvenc receptjének a helye
 
 

 

Mogyorós füstölt csuka

A csukát megtisztítjuk a pikkelyektől, belsőségtől, nyálkától, majd eltávolítjuk a fejét. A megtisztított törzset hosszában lefilézzük, úgy, hogy minél kevesebb szálka maradjon benne. A bőrét rajta hagyjuk, irdalni nem kell. A filéket megmossuk, leszárítjuk, utána mindkét oldalukon bő sóval bedörzsöljük, megszórjuk borssal, majd végezetül bőségesen meghintjük apróra tört mogyoróval.

Az így előkészített csuka filéket a rácsokra fektetjük, majd a szokásos módon megfüstöljük. Füstölési ideje kb. 15-18 perc a filék vastagságától függően.

Köretként vegyes zöldséget és vajas krumplipürét kínáljunk hozzá.

<<< vissza <<<

 

Majonézes menyhal

Hazánk folyóiban élő egyetlen tőkehalféle, a menyhal igen ízletesen elkészíthető a BEHR füstölővel.

A menyhalat megtisztítjuk a nyálkától (pikkelyezni értelmetlen és reménytelen), eltávolítjuk a belsőséget (a menyhal máját ne dobjuk el, mert ha sikeresen leszedjük róla az epét, ínyencség készíthető belőle, úgy, hogy fűszeres lisztben megforgatjuk, majd vajon hirtelen kisütjük). A megtisztított menyhalon rajta hagyjuk a bőrét és a hal méretétől függően a fejét. Az egészben hagyott halat leszárítjuk, kívül-belül alaposan besózzuk, majd a belsejébe egy kevés borsot szórunk és egy kevés citromlevet csepegtetünk, utána elhelyezzük a füstölőben. A szokásos módon füstöljük, annyi eltéréssel, hogy a normál fűrészpor mennyiségnek csak a felét tesszük alá. Füstölési ideje mérettől függően 15-20 perc.

A kész, megfüstölt halat hidegen fogyasszuk, majonézzel, hagymás krumplisalátával körítve kínáljuk.

<<< vissza <<<

 

Kakukkfüves pisztráng (vagy kősüllő)

Az egyben hagyott halakat megtisztítjuk a nyálkától és belsőségtől, de bőrüket - szokás szerint - nem távolítjuk el. Pisztrángot pikkelyezni nem kell, kősüllő esetén azonban ez szükséges.

A fentiek szerint előkészített, megmosott, leszárított halak belsejét átdörzsöljük citrommal, majd megszórjuk őket kívül-belül BEHR pác-sóval. Ezek után a halak belsejét alaposan megszórjuk őrölt kakukkfűvel (morzsolt is megfelelő), majd szépen egymás mellé állítjuk őket a rácsokra, úgy, hogy ne boruljanak az oldalukra. Natúr füstölő fűrészporral füstöljük kb. 18-20 percig.

Az elkészült halakat kenyérrel, vegyes salátával körítve kínáljuk.

<<< vissza <<<

 

Füstölt lazacfilé

Vegyünk lazacfilét, vagy vágjunk két nagy, bőrös, hosszanti filét, ha csak egész halat kaptunk. A filéket kétféleképpen készíthetjük el. Az egyik mód, hogy a megmosott, leszárított filéket konyhasóval alaposan besózzuk, a rácsokra fektetjük, s BEHR fűszeres fűrészport keverve - ízlés szerint - a füstölő fűrészporhoz kb. 20 perc alatt készre füstöljük. A másik mód, hogy BEHR pác-sóval páclevet készítünk, ebben állni hagyjuk a filéket legalább 10 órán át (lásd pácolás leírása), majd a megpácolt halat leszárítjuk (erre kiválóan alkalmasak a konyhai papír törlőkendők), a rácsokra fektetjük, s a szokásos módon, BEHR fűrészporral kb. 20 perc alatt készre füstöljük.

Fogyaszthatjuk frissen, melegében is, de kiváló hidegen is. Köretként tálalhatunk mellé friss kenyeret, vajas krumplipürét, esetleg majonézes krumplit, krumplisalátát. A hal ízét kiemeli fogyasztáskor néhány csepp citrom, vagy lime. (Ugyanígy készíthető füstölt harcsa, süllő filé is.)

<<< vissza <<<

 

Füstölt pontypatkó fűszeresen

A megtisztított, de nem megnyúzott pontyból "patkókat" vágunk, úgy, mint a rántott pontyhoz szoktuk. A megmosott, leszárított patkókat igen alaposan, mondhatni vastagon beszórjuk Kotányi hal fűszersóval, majd egy lefedett tálban, a hűtő aljában pihenni hagyjuk több órán át (pl. estétől reggelig). Füstölés előtt a patkókról csak lecsöpögtetjük, nem letöröljük a vizet, amit állás közben eresztettek, majd a rácsokra fektetjük őket. Újra sózni nem kell. Natúr BEHR fűrészporon kb. 20-22 perc alatt készre füstöljük a halat, majd frissen, melegen tálaljuk. Köretként kiváló hozzá a petrezselymes krumpli, valamint paradicsomsaláta. (A recept amúrral is kiváló.)

<<< vissza <<<

 

Füstölt csirkeszárny, a la Gergő

A csirkeszárnyakat megtisztítjuk az esetleg a bőrön maradt tokoktól, alaposan lemossuk. Vastagon megszórjuk Kotányi csirke fűszerkeverékkel, ami bőségesen tartalmaz sót is (12 szárnyra rámegy egy egész zacskó). A szárnyakat egyenletesen elosztva a rácsokra helyezzük, majd a szokásos módon, natúr BEHR fűrészporral készre füstöljük. Füstölési ideje kb. 18-22 perc, mennyiségtől függően. A füstölődés mértékét a fedélen levő szeleppel szabályozhatjuk a füstölési idő második felében. Frissen, melegen, sült hasábburgonyával, savanyúsággal körítve tálaljuk.

<<< vissza <<<

 

Füstölt virsli készítése (halmentes napokra kiváló vízparti étek)

A virslit kibontjuk a csomagolásból, s egyenként leszedjük róla a műanyag "bőrt". A leszárított virsliket szépen sorban egymás mellé helyezzük a rácsokra, majd teljesen elzárt szelep mellett, igen kevés - fél evőkanál - BEHR fűrészporral, kb. 8-10 perc alatt készre füstöljük.

<<< vissza <<<

 

Füstölt karaj (Zsuzsa receptje)

Vegyünk kb. 1 kg csontozott karajt (4-5 személyre számolva), amit vágjunk fel 1-1,5 cm vastag szeletekre, majd alaposan klopfoljuk ki.

Csapott evõkanálnyi BEHR pác-sót (kb 3 dkg) keverjünk 1 deci étolajban (vagy oliva-olajban), majd szórjunk bele egy kevés borókabogyót, s legvégül préseljünk bele 3-4 gerezd fokhagymát (apróra vágva is beleszórhatjuk). Keverjük össze a pácot még egyszer jó alaposan, majd kenjük be vele a hússzeleteket. Utána tegyük a szeleteket egy dobozba, majd pihentessük a hûtõben úgy 24 órát, had járja át a pác alaposan.

Füstölés elõtt a karaj szeletekrõl csöpögtessük le a felesleges olajat, majd fektessük õket egyenletesen elosztva a rácsokra. Szokásos mennyiségû natúr BEHR fűrészporral füstöljük kb. 25-30 percig. A füstölődés mértékét a fedélen levő szeleppel szabályozhatjuk a füstölési idő második felében.

Frissen, melegen tálaljuk, példaul krumplipürével. Kennyérrel, fetasajtos salátával körítve is kiváló. Fokhagymás öntettel is kipróbálhatjuk, hasábburgonya körettel.

<<< vissza <<<

 

Fûszeres füstölt afrikai harcsa

Az afrikai harcsa igen csúnya egy hal, de igen finom:-)). Igen jó alany a füstöléshez, mivel izletes húsában egy darab szálka sincsen.

Elkészítése: A harcsából vágjunk 2 bõrös oldalfilét (vagy megvehetjük a filéket a nagy áruházak halas pultjánál). A filéket szórjuk meg alaposan Knorr grill fûszersóval, majd érzéssel Knorr girosz fûszerkeverékkel (nem vicc, eredetileg véletlenül szórtam rá, de az eredmény alapján most már direkt teszem). Elég csak a hús felõli oldalt beszórni, bõrös oldalt felesleges, az afrikai harcsa bõrén semmi nem megy át. Várni, állni hagyni nem kell, egybõl tehetjük a szeleteket a rácsokra. (A bolti "szabvány" filékbõl 8 db pont megtölti a két rácsot.)

Füstölési ideje 25-30 perc, attól függõen, hogy csak egy, vagy mindkét rácsot megpakoltuk. A két kanálnyi BEHR fûrészporhoz egy kevés (kb teáskanálnyi) BEHR fûszerezett fûrészport érdemes keverni, így még ízletesebb lesz az étel.

Tálalhatjuk melegen, vagy hidegen, körettel, vagy kenyérrel. Néhány csepp cirommal még finomabb.

Megj.: Az afrikai harcsa bõre igen makacsul fel tud tapadni a rácsokra (a teflon kiszedõre is:-)). Így a kész füstölt szeletek kiszedésekor érdemes óvatosnak lenni, hogy a letapadó bõr miatt szét ne essen a hús.

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<

 

<<< vissza <<<